URENREGISTRATIE EN DIGITALE TRANSFORMATIE

Digitale veranderingen

Digitalisering gaat over de overstap naar digitale middelen zoals urenregistratie in Excel. Dit is slechts het begin. Digitale transformatie gaat over innovaties en het aanpassen van bedrijfsprocessen. Hiermee wordt nieuwe waarde gecreëerd voor klanten en werknemers. Dit geldt ook voor jouw urenregistratie.

Digitale transformatie

INNOVaTIE

Innovatie. Het klinkt mooi, maar het is lastig. Processen en werkwijzen veranderen niet zo snel. Dit komt enerzijds door de menselijke weerstand tegen veranderingen. Anderzijds blijkt dat de huidige situatie toch complexer is dan gedacht.

Zo is bijvoorbeeld voor bepaalde transacties een handtekening op papier wettelijk verplicht. Een digitale handtekening geeft een betere garantie dat een document ook daadwerkelijk door de betreffende persoon ondertekend is. Regelgeving belemmert innovatie.

Digitale transformatie

Uiteindelijk wordt regelgeving aangepast en worden handtekeningen op papier verder verdrongen door digitale handtekeningen. Dit is een voorbeeld van digitale transformatie.

Urenregistratie kun je op veel manieren innoveren. Zo kun je uren inspreken met spraakherkenning of uren draadloos inchecken met je mobiele telefoon. Je kunt je urenregistratiesysteem koppelen aan een boekhoudprogramma. Je kunt automatisch facturen aanmaken. Dit maakt de weg vrij voor digitale transformatie.

Transformeer je urenregistratie

Door digitaliseren kun je bedrijfsprocessen verbeteren en zelfs nieuwe businessmodellen toepassen. Een goed voorbeeld op grote schaal zijn streamingplatformen. Netflix is uitgegroeid van een bedrijf dat per post videobanden verstuurde tot het huidige miljardenbedrijf dat online films en series aanbiedt. Nieuwe streamingtechnieken maakten schaalvergroting mogelijk. Hierdoor was het mogelijk het business model uit te breiden door zelf nieuwe series te gaan maken.

Maak gebruik van je data

Dit geldt ook voor jouw bedrijf. Digitaliseren geeft nieuwe mogelijkheden. Een voorbeeld is urenregistratie. Doordat het veel eenvoudiger is geworden voor werknemers om uren te registreren kun je veel beter en nauwkeuriger uren registreren.  Dit kun je toepassen in je bedrijfsproces.

Het gaat er niet om te kijken of een medewerker genoeg uren werkt. Wel is van belang om te meten waaraan de meeste tijd besteedt wordt in een project en hoe de kosten verdeeld zijn. Door digitalisering is dit veel beter te meten.

Verbeter je werkprocessen

Een eenvoudig voorbeeld is het IT-team dat de helft van zijn tijd aan support kwijt is. Het is veel beter om deze tijd te besteden aan het daadwerkelijk oplossen van de problemen waarvoor deze tijd niet meer nodig is en ruimte vrijkomt voor het bouwen van nieuwe functionaliteit. Een goede urenregistratie helpt om dit probleem onder aandacht te brengen bij het management.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het wordt nog interessanter als nieuwe ontwikkelingen zoals machine learning en blockchain-technologie worden ingezet. Een voorbeeld uit de zorg waar blockchain op een veelbelovende manier is ingezet is mijn zorglog waar met behulp van blockchain-technologie een efficiënter urenregistratie voor kraamverzorging is opgezet.

 

MEERWAARDE VOOr IEDEREen

Mooi, al deze nieuwe technologie en de mogelijkheden daarvan. Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat we er iets aan hebben. Dit gaat stapje-voor-stapje. Het kost tijd voor technologieën om volwassen en bruikbaar te worden.

Zet technologie in voor digitale transformatie

Een voorbeeld hiervan zijn clouddiensten. Internet is bestaat al decennia en het al heel lang mogelijk om functionaliteit online te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan internetbankieren. Het ontwikkelen en hosten van online diensten wordt steeds goedkoper en beter. Hierdoor het mogelijk voor kleine bedrijven om oplossingen zoals online urenregistratie aan te bieden.

Draag bij

Deze ontwikkeling leidt tot meer digitale transformatie en levert daardoor meerwaarde op voor iedereen. We zoeken naar meer mogelijkheden voor digitale transformatie. Reageer op dit artikel met jouw ideeën of verbeteringen die je gezien hebt, daar willen we van leren!