De welbekende middagdip, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Uit onderzoek van de Journal of Neuroscience is gebleken dat de middagdip gebruikelijk rond 14:00 toeslaat. Dit zal zeker niet iedere dag gebeuren, maar veel mensen hebben hier toch regelmatig mee te maken. Tijdens de middagdip is men minder gemotiveerd, moe en aan het einde van de werkdag kan het soms zelfs voelen alsof er niet veel is afgerond. Het ‘vechten tegen de slaap’ kan als vervelend worden ervaren en veel liever voelen we ons energiek, gemotiveerd en fit, toch?

 

Voeding, slaap en …geur

Gezonde voeding en voldoende slaap dragen bij aan een energiek en gezond leven, dat is algemeen bekend. Maar wat veel mensen niet weten is dat geur ook grote invloed heeft op hoe je je voelt. Geur ligt in directe verbinding met de amygdala, het deel van de hersenen waar we ook onze herinneringen en emoties opslaan. Daarmee is de reukzin ons krachtigste zintuig. Bijzonder genoeg wordt geur op werkplekken vaak nog onderbelicht terwijl het de productiviteit bewezen bevordert. Ook draagt een goede geur bij aan een ontspannen en prettige werksfeer waar veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Zo kwam bijvoorbeeld naar voren dat de geur van schoonmaakmiddel op kantoor mensen motiveert om op te ruimen en deed ook de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoek naar de impact van geur op de gemoedstoestand. Uit hun onderzoek bleek onder andere wederom dat de geur van citrus zorgt voor een fris gevoel en dat mensen door deze geur geneigd zijn om hun eigen werkplek netjes te houden.

Een topgeur op kantoor

Het Nederlandse bedrijf Aemster heeft iets bedacht wat ervoor kan zorgen dat de geur op jouw kantoor in ieder geval altijd goed is. Zij werken dagelijks aan het creëren van geuren die invloed hebben op een fijne sfeer en hebben daarbij een innovatief apparaat ontwikkeld dat de geur makkelijk door de ruimte verspreidt. Zo zorgen zij op veel kantoren en in showrooms al voor een heerlijke geur en een fijne beleving.

 

“Met de juiste omgevingsgeur voelen we ons energiek en opgewekt, en werken we met een ander gevoel in ons kantoor. De geur kan ons soms zo motiveren waardoor we in een lekker tempo van alles kunnen afvinken en dat willen wij graag iedere dag bereiken. Als het over de middagdip gaat, is geur een preventief middel wat de sfeer in kantoor niet alleen energieker maakt maar ook lekker doet ruiken en daarmee zijn de meeste medewerkers een stuk vrolijker” aldus Charline Wijnans, een van de oprichters van Aemster.